Gemeente mag privéberichten van ex-ambtenaar inzien


In een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag krijgt de gemeente Rotterdam inzage in de privéberichten van een voormalige ambtenaar. De zaak draait om vermeende corruptie, waarbij de ex-ambtenaar zogenaamde “kickbacks” zou hebben ontvangen via zijn privébedrijven. De rechter oordeelde dat er voldoende reden is om aan te nemen dat de ambtenaar onrechtmatig handelde en heeft bepaald dat bepaalde specifieke communicatie van de man mag worden onderzocht.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Conservatoir beslag op gegevensdragers

Eerder dit jaar heeft de gemeente aangifte gedaan tegen de oud-werknemer. In de aangifte is vermeld dat de gemeente een redelijk vermoeden heeft dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke omkoping. De Rijksrecherche heeft een doorzoeking gedaan in zijn woning en gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Daarna heeft de gemeente conservatoir bewijsbeslag gelegd op kopieën van gegevensdragers die in beslag waren genomen. De gemeente heeft hierna een vordering ingediend om inzage en afschrift te ontvangen van de bescheiden. 

Inzage in de bestanden

De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag heeft de vordering tot het verkrijgen van inzage in en afschrift van bepaalde bescheiden van de oud werknemer grotendeels toegewezen. De oud werknemer dient daarbij medewerking te verschaffen op straffe van een dwangsom.

De voorzieningenrechter heeft hiertoe besloten na een belangenafweging. De gemeente heeft naar het oordeel van de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat de man (de gedaagde) mogelijk onrechtmatig tegenover haar heeft gehandeld. 

Het is voor de rechter gebleken dat leveranciers die de gedaagde herhaaldelijk in opdracht van de gemeente inschakelde ook (financieel) betrokken zijn geweest bij (de activiteiten van) de privé vennootschappen van de gedaagde. Op basis daarvan heeft de gemeente gegronde vermoedens dat de leveranciers en de gedaagde door middel van een “kick back-constructie” (financieel) voordeel hebben genoten ten koste van de gemeente. Ook heeft het onderzoek aanknopingspunten opgeleverd voor andere vormen van belangenverstrengeling bij de opdrachtverlening door de gedaagde namens de gemeente. 

Het belang van de gemeente om het onrechtmatig handelen in rechte aan te tonen, prevaleert boven het belang van de oud-werknemer. 

Verder zoeken in e-mail geen fishing expedition

De gemeente heeft naar oordeel van de rechtbank voldoende aannemelijk gemaakt dat de informatie waarover zij op dit moment beschikt het topje van de ijsberg is. Zij heeft toegelicht dat het onderzoek in openbare bronnen en in het werk e-mailaccount van de gedaagde niet veel heeft opgeleverd en dat daaruit juist blijkt dat de contacten met de zakelijke relaties van de gemeente plaatsvonden via de e-mailadressen van de privé vennootschappen en andere privé-emailadressen van de gedaagde.

Het is naar het oordeel van de rechtbank dan ook aannemelijk dat de berichten die via die e-mailadressen en via andere privé communicatiemiddelen zijn gewisseld meer inzicht kunnen geven in de aard en de omvang van het gestelde onrechtmatig handelen van de gedaagde en dat de gemeente aan de hand daarvan beter in staat zal zijn te bepalen of zij als gevolg van dat handelen schade heeft geleden en, zo ja, hoe hoog die schade is. Ook mag de gemeente sms berichten en whatsapp berichten bekijken. 

Een en ander moet wel gebeuren aan de hand van specifieke zoektermen. De uitspraak van de rechtbank Den Haag bevat selectiecriteria, inclusief beperkingen met betrekking tot communicatie met advocaten, mediators, notarissen en bepaalde privéaangelegenheden. 

De voorzieningenrechter volgt de gedaagde niet in zijn verweer dat de Gemeente al over voldoende materiaal beschikt en vordering van de gemeente aldus moet worden gezien als een fishing expedition.

Verplicht meewerken aan het toegang verlenen tot bestanden

De gedaagde is tevens veroordeeld om medewerking te verlenen, door gebruikersnamen, toegangscodes en wachtwoorden te verstrekken. Dit op straffe van een dwangsom van € 5.000 per dag, met een maximum van € 75.000.

De vordering van de gemeente Rotterdam wordt ex art. 843a Rv tot het verkrijgen van inzage in en afschrift van bepaalde bescheiden van een oud werknemer grotendeels toegewezen.

Vragen over privacyrecht en AVG?

Heb je nog vragen over dit onderwerp, neemt dan gerust contact op of lees andere artikelen over dit onderwerp.