Mag Sinterklaas persoonsgegevens van kinderen verwerken?

Mag Sinterklaas persoonsgegevens van kinderen verwerken?


Stond Sinterklaas opeens voor de deur met een vraag over de AVG. Mag de Sint persoonsgegevens van kinderen verwerken?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Er werd vanavond op de deur geklopt. Het was donker en koud. Tegen mijn zin opende ik de deur en tot mijn verrassing stond er een paard in de deuropening. Pas daarna zag ik Sinterklaas vergezeld van de Privacy-Piet. De Sint verontschuldigde zich voor het late tijdstip maar kwam graag binnen voor het overleggen van een netelige kwestie. Het paard Ozosnel werd aan de brug voor het huis vastgezet en Sint en Piet gingen voor de haard zitten. De Sint vertelde dat hij voornemens was om het grote boek ook in een praktische database op te nemen. Hij had echter gehoord van de AVG en het feit dat de autoriteit persoonsgegevens (AP) nare boetes kan uitdelen wanneer je je hier niet aan houdt. Omdat de Sint zijn geld liever uitgeeft aan cadeaus voor kinderen kwam hij mij advies vragen.

Ik heb de Sint uitgelegd dat hij, gelet op de AVG, gegevens van kinderen verwerkt. Voor een verwerking is er een grondslag nodig.

De Sint verwerkt de gegevens van kinderen zoals hun naam, hun adres en natuurlijk de verlanglijstjes. De kinderen of hun ouders hoeven niet eerst toestemming te geven om in het grote digitale boek te worden opgenomen. De Sint heeft een zogenaamd “gerechtvaardigd belang” voor het verwerken van deze gegevens. Zonder deze gegevens kan hij zijn werk immers niet doen. De Sint moet uiteraard goed opletten dat hij alleen die gegevens noteert die echt nodig zijn en hij moet er erg voorzichtig mee omgaan. 

De Sint kan het zich bijna niet voorstellen, maar het kan voorkomen dat kinderen niet in het grote digitale boek willen staan. Dan moeten kinderen bezwaar kunnen maken en moet de Sint deze gegevens verwijderen. Oh ja, en de Sint mag de gegevens niet langer bewaren dan nodig is: de gegevens op tijd opruimen dus, bijvoorbeeld wanneer er geen schoentjes meer worden gezet.

Ik kan me voorstellen dat de Privacy-Piet (PP) het behoorlijk voor zijn kiezen gaat krijgen. En dan bedoel ik niet vanwege de pepernoten. Zo zal hij moeten meewerken aan het recht op inzage, bijvoorbeeld wanneer kinderen willen weten wat er zo allemaal over hen in het Grote Digitale Boek is opgetekend. Of wat dacht je van het recht op rectificatie van de verlanglijstjes of de aanvraag van dataportabiliteit van de verlanglijstjes naar bijvoorbeeld de Kerstman.

Na al dit juridisch gezwets is de Sint met gezwinde spoed vertrokken om zijn taak te vervullen en menig kinderschoentje te vullen.