Valentijnsdag en de AVG


Een hele geruststelling voor de anonieme Valentijn

Valentijnsdag

Het is vandaag Valentijnsdag. Van Dale geeft de volgende definitie voor Valentijnsdag

Va·len·tijns·dag (m; meervoud: Valentijnsdagen). dag (14 februari) waarop mensen, al dan niet anoniem, een kaartje of cadeautje sturen aan een geliefde.

Waar komt Valentijnsdag vandaan? Er is veel onduidelijk over de herkomst van het feest. Het is niet eens zeker naar welke Valentijn deze dag is vernoemd. Wat wel duidelijk is, is dat paus Gelasius in 496, veertien februari uitriep tot de dag van de heilige Valentijn. Lees hier meer over de geschiedenis van Valentijnsdag.

Traditiegetrouw worden er vandaag, op Valentijnsdag, anoniem cadeautjes aan geliefden gestuurd. Maar stel, je krijgt een mooie doos bonbons geleverd van je favoriete chocolatier met daarop de boodschap “van je Valentijn”. Kun je dan de AVG aanwenden om te achterhalen wie die Valentijn dan wel is? 

De chocolatier heeft je persoonsgegevens verwerkt, dus opvragen die gegevens! Of ligt het toch genuanceerder? De chocolatier heeft je gegevens. De bonbons zijn immers bij jou bezorgd, en op grond van art. 15 AVG heb je ook recht op inzage van je persoonsgegevens. De vraag is of je hiermee ook inzage krijgt in de gegevens van diegene die de bonbons voor jou heeft besteld? Op grond van art. 15 lid 3 AVG kun je bijkomende kopieën opvragen, echter op grond van art. 15 lid 4 mag dit recht geen afbreuk doen aan de rechten en vrijheden van anderen. 

De chocolatier dient op basis van dit artikel de rechten van de “anonieme” besteller te respecteren en hoeft deze informatie niet te verstrekken. Dit zal een hele geruststelling zijn voor Valentijn!